İçeriğe git

!!! İndiremediğiniz dosyaları o konuda belirtirseniz dosya en kısa zamanda tekrar yüklenecektir... !!!

emisyon faktörleri ile kütlesel debi hesaplama

• Cevap Yazamazsınız
Bu konuya 8 yanıt gönderildi

#1 bayem

Çalışkan Üye

• Çalışkan Üye
  • 65 İleti
  • Bölüm:, , , , , , , , , , ,

Yazma tarihi: 17 Temmuz 2008 - 09:20 ÖÖ

ETKHKKY'ne göre baca dışındaki yerlerden toz emisyonlarının kaynaklandığı tesisler için emisyon faktörleri kullanılarak kütlesel debi hesabı yapılır. bununla ilgili çalışma yapan arkadaş var mı? emisyon faktörlerini nasıl hesaplayabilirim ya da asfalt üretim tesisleri için yapılmış bir çalışma var mı? EPA da bununla ilgili bir çalışma buldum fakat orda verilen faktörler ile hesapladığım kütlesel debi çok yğksek çıktı. bu da bende yalnış emisyon faktörlerinin kullanmış olabileceğim düşüncesini aklıma getirdi.
YOU MAY DELAY BUT TIME WILL NOT.

#2 dejavu

17025 ve Hava Bölümü Sorumlusu

• Gold Üye
  • 306 İleti
  • Üniversite:Cumhuriyet Üniv.
  • Bölüm:Çevre Mühend.

Yazma tarihi: 17 Temmuz 2008 - 11:30 ÖÖ

en sağlıklı ve ülkemizde en kabul edilebilir emisyon faktörleri epanınkiler. asfalt plenti için hiç çalışma yapmadım ama takıldığın konuyu yazarsan yardımcı olmaya çalışırım.

#3 bayem

Çalışkan Üye

• Çalışkan Üye
  • 65 İleti

Yazma tarihi: 17 Temmuz 2008 - 05:07 ÖS

dejavu bir resim dosyası ekledim. orda epada bulup cevirdiğim faktörler var hot mix plants adlı raporun altında batch mix plant tesislerinde buldum sana linkinide göndereyim. ben doğru olup olamdığından emin olamadım. üretim yapan tesisin kapasitesi 200 ton/saat çok yüksek emisyonlar çıkıyo bu faktörler kullanılınca. yönetmelikde izin verilen 1,5kg/saat. linki aşağıda veriyorum ilgin için teşekkürler.

http://www.epa.gov/t...inal/c11s01.pdf

Ekli dosyalar

#4 dolevega

Yeni Üye

• Yeni Üye
  • 15 İleti

Yazma tarihi: 19 Temmuz 2008 - 07:06 ÖÖ

emisyon faktörleri aldığın değerleri bi gönderrisen yardım etmeye çalışırım.
ben maden ocakları için kütlesel debi hesabı yapıyorum
iş akım şeması ve tessi ile ile diğer muhtemel toz kaynakalrı bilgisis ile kütlesel debiyi hesaplayabiliriz.

kütlesel debin fazla çıktı ise hava kalitesi modellemesi yapman gereklidir.
debinni fazla çıkamsıda muhtemel olarak hesaplarda bi yalnışlık yapmadıysal yıllık kapasitenin fazla olmasından kaynaklanmaktadır.

daha detaylı konusabiliriz ...

#5 dolevega

Yeni Üye

• Yeni Üye
  • 15 İleti

Yazma tarihi: 26 Temmuz 2008 - 06:14 ÖÖ

ne yaptınız kütlesel debi hesabını?
sanırım tamamladınız raporunuzu

#6 bayem

Çalışkan Üye

• Çalışkan Üye
  • 65 İleti

Yazma tarihi: 26 Temmuz 2008 - 11:12 ÖÖ

Doldurma ve boşaltma anında çıkan toz emisyon faktörünü hesapladığım fomül
EF = 0,000181+0,00141(-V)e((0,0251)(T+460)-20,43)
EF = 0,000181+0,00141(0,5)e((0,0251)(325+460)-20,43)
EF = 5,2x10-4 lb/ton
Kurutucu sıcak elek ve karıştırıcılarda;
Filtre de emisyon faktörü 0,042 lb/ton

ve kapasitede de 200 ton/saat

aslında hazırladığım raporuda göndermeyi çok isterdim ama mümkün değil birimlerini lb/ton verdim bakalım sonuçlarımız tutucakmı?

#7 dejavu

• Gold Üye
  • 306 İleti

Yazma tarihi: 27 Temmuz 2008 - 10:52 ÖÖ

öcelikle
geciktiğim için özür dilerim şahsi işlerim dolayısıyla yoğundum ve bu yoğunluğa da değdi. kendimle ilgili açıklayacağım gelişmeler olacak yakında inşallah :)
ikinci olarak
yaptığınız hesaplamalar doğru ama "filterable"mı yoksa "total pm-10" mu fazla inceleyemedim onu son bir kez kontrol ederseniz iyi olur derim. sanırım dipnotlara dikkat ederek hesaplamışsınız bu yüzden yaptığım yüzeysel incelemeye dayanarak çalışmanız dolayısıyla tebrik ediyorum :)
son olarak benzeri bir çalışmayı "asfalt tesislerinde partikül madde hesabı" başlığı altında yayınlarsanız müteşekkir kalırız

#8 dejavu

• Gold Üye
  • 306 İleti

Yazma tarihi: 27 Temmuz 2008 - 11:01 ÖÖ

birde söylemeyi unuttum yönetmelikte belirtilen 1,5 kg/saat sınır değerinin aşılması tesise herhangi bir yaptırım zorunluluğu getirmez. tesis sürekli toz ölçümü yaptırır büyük ihtimalle bu ölçüm sonuçları sınır değerleri aşmayacaktır. eğer çed aşamasındaysa zaten sadece değerlendirme yapmak için yapılır bu hesaplar yani bu değerleri geçti diye tesise izin verilmemesi gibi bir durum söz konusu olmaz.

#9 bayem

Çalışkan Üye

• Çalışkan Üye
  • 65 İleti

Yazma tarihi: 28 Temmuz 2008 - 08:26 ÖÖ

bende incelediğin ve güzel sözlerin için teşekkür ederim. yaptığım çalışmayı da düzenler düzenlemez hemen yayınlarım :)

1 Kullanıcı konuyu okuyor

0 Kullanıcı, 1 Misafir, 0 Kayıtsız kullanıcı

Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, admin@cevreboard.com mail adresinden bize ulaşabilirler.