İçeriğe git

!!! İndiremediğiniz dosyaları o konuda belirtirseniz dosya en kısa zamanda tekrar yüklenecektir... !!!

Hava Kalitesi Modelleme Programı

Bu konuya 37 yanıt gönderildi

#1 dejavu

17025 ve Hava Bölümü Sorumlusu

• Gold Üye
  • 296 İleti
  • Üniversite:Cumhuriyet Üniv.
  • Bölüm:Çevre Mühend.

Yazma tarihi: 19 Şubat 2009 - 08:22 ÖÖ

Hava Kalitesi Modelleme Programı

Eklendiği Tarih: 1.0.0
Kategori: Hava Bölümü

Açıklama:
ISC3 Emisyon Modelleme Programı ve İngilizce Kullanma Klavuzu
EPA tarafından geliştirilen ve tamamen ücretsiz olan emisyon modelleme programı ISC3 Short Term ve ingilizce kullanma klavuzu (isc3v1). Dosyayı indirdikten sonra içerisindeki bütün arşivleri tek bir dosya altında toplayın. Tanımlanamayan dosya biçimlerini "Not Defteri"yle açabilirsiniz. Program gerekli verilerin not defterinde düzenlenmesi ve düzenlenen verilerin DOS ortamında çalışan bir düzenleyici (ISCST3.exe) ile hesaplanması esasına dayanıyor. Programın kullanımı hakkında detaylı bilgiler çok yakında bu başlık altında yayınlanacak. Bizi izlemeye devam edin :)

Dosyayı İndir (DOWNLOAD)

ENNOVA
Çevre Müh. Dan.
Elk. Prj. Taah.
San ve Tic Ltd Şti
Mecnun Sk. No:24/3
Beştepe/ ANKARA
Tel: 0 312 221 02 45
Faks: 0 312 221 02 46
www.ennova.com.tr
bilgi@ennova.com.tr

#2 dejavu

• Gold Üye
  • 296 İleti

Yazma tarihi: 19 Şubat 2009 - 08:34 ÖÖ

Kullanma klavuzunuda yukardan indirebilirsiniz.
ENNOVA
Çevre Müh. Dan.
Elk. Prj. Taah.
San ve Tic Ltd Şti
Beştepe/ ANKARA
www.ennova.com.tr
bilgi@ennova.com.tr

#3 wildwolf

Kıdemli Üye

• Çalışkan Üye
  • 929 İleti
  • Üniversite:Selçuk Üniv.

Yazma tarihi: 19 Şubat 2009 - 06:44 ÖS

Teşekkürler dejavu

#4 muge

Çalışkan Üye

• Çalışkan Üye
  • 730 İleti
  • Üniversite:----------------------------
  • Bölüm:, , , , , , , , , , ,

Yazma tarihi: 20 Şubat 2009 - 08:00 ÖÖ

Teşekkürler wildwolf, dejavu.
Wildwolf indirdim programı ama programı nasıl kurucam anlamadım :)
Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; paranın yenmeyen birşey olduğunu anlayacaksınız.

#5 wildwolf

Kıdemli Üye

• Çalışkan Üye
  • 929 İleti

Yazma tarihi: 21 Şubat 2009 - 08:09 ÖS

Valla beni de aştı üzerinde az çalışmama lazım :) ya ben anlamadım ya da... kurulmuş bir programın data dosyaları. Dejavu biliyorsa yardımcı olur sanırım.

#6 muge

Çalışkan Üye

• Çalışkan Üye
  • 730 İleti
  • Üniversite:----------------------------

Yazma tarihi: 24 Şubat 2009 - 11:12 ÖS

:) saol yine de :)
Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; paranın yenmeyen birşey olduğunu anlayacaksınız.

#7 desude

Yeni Üye

• Yeni Üye
  • 12 İleti

Yazma tarihi: 30 Mart 2009 - 09:46 ÖÖ

arkadaşlar programı çalıştırabilsek görüntülü olarak anlatımıda var

#8 dejavu

• Gold Üye
  • 296 İleti

Yazma tarihi: 30 Mart 2009 - 10:15 ÖÖ

İleti görüntüledesude, 30.03.2009, 12:46:01 tarihinde yazdı.

arkadaşlar programı çalıştırabilsek görüntülü olarak anlatımıda var
görüntülü olarak anlatımı varsa neden çalıştıramadınız?
ENNOVA
Çevre Müh. Dan.
Elk. Prj. Taah.
San ve Tic Ltd Şti
Beştepe/ ANKARA
www.ennova.com.tr
bilgi@ennova.com.tr

#9 desude

Yeni Üye

• Yeni Üye
  • 12 İleti

Yazma tarihi: 30 Mart 2009 - 10:25 ÖÖ

Ben programı kullanamıyorum. Nasıl çalışıyor nasıl başlanıyor bilmiyorum. (ben sadece verilerin nasıl oluşturulacagını biliyorum)
Programda görüntülü anlatımla modellemeyi nasıl oluşturacagınız anlatılıyor.

#10 dejavu

• Gold Üye
  • 296 İleti

Yazma tarihi: 30 Mart 2009 - 01:05 ÖS

aslında verileri oluşturduktan sonra geriye sadece çalıştır demek kalıyor. ama sanırım sizin veriden kastınız kodlar değil meteorolojik ve topografik veriler. hangi kısımda takıldığınızı yazın ben yardımcı olmaya çalışayım.
ENNOVA
Çevre Müh. Dan.
Elk. Prj. Taah.
San ve Tic Ltd Şti
Beştepe/ ANKARA
www.ennova.com.tr
bilgi@ennova.com.tr

#11 desude

Yeni Üye

• Yeni Üye
  • 12 İleti

Yazma tarihi: 01 Nisan 2009 - 06:25 ÖÖ

evet topografik verilerden bahsediyorum orada sorun yok.ama programı kuramadıgım ve nasıl kullanıldını bilmedigim için kodları nasıl girecegimi bilmiyorum.
Sanırım hepizin sorunu öncelikli gerekli olan progrmın nasıl kurulacagı ve sonrasında sırası ile topografik ve meteorolojik verilerin
nasıl girileceğidir.

#12 dejavu

• Gold Üye
  • 296 İleti

Yazma tarihi: 01 Nisan 2009 - 07:37 ÖÖ

program kurulum gerektirmemektedir. notepad gibi bir text editöründe sırasıyla "modelin genel özellikleri-kaynak özellikleri-alıcı özellikleri-meteorolojik girdiler-model çıktı özellikleri" verileri modelin programlama diline uygunn biçimde, yapacağımız modelin ihtiyacına uygun komutlarla düzenlenir. daha sonra ms dos düzenleyici başlatılıp programı çalıştırmak için kodlar girilir. enter dediğimizde program çalışıp bize yazdığımız kodlara uygun modeli çıkaracaktır.
konuya ilişkin detaylı kaynak hazırlama aşamasındayım umarım tiz zamanda burada yayınlayabileceğim. bu süre zarfında modelde çalışırken sıkıntısı olan arkadaşlara yardımcı olabilirim.
ENNOVA
Çevre Müh. Dan.
Elk. Prj. Taah.
San ve Tic Ltd Şti
Beştepe/ ANKARA
www.ennova.com.tr
bilgi@ennova.com.tr

#13 desude

Yeni Üye

• Yeni Üye
  • 12 İleti

Yazma tarihi: 03 Nisan 2009 - 05:37 ÖÖ

teşekkürler

#14 desude

Yeni Üye

• Yeni Üye
  • 12 İleti

Yazma tarihi: 06 Nisan 2009 - 11:48 ÖÖ

Slm dejavu birşey sorucam programda uykun verileri yazdıktan sonra surfer kullanılarak modellemeyi oluşturucaz öyle değilmi. peki bu verileri surfera nasıl alıcaz anlatabilrimisin

#15 MUKODE

Çalışkan Üye

• Çalışkan Üye
  • 180 İleti

Yazma tarihi: 13 Nisan 2009 - 08:22 ÖS

bu programda bi sorun yok ki anlaşılmayan nedir....
Bileceksen YUNUS gibi
Seveceksen MECNUN gibi
Öleceksen ŞEHİT gibi
Yaşayacaksan ADAM gibi YAŞA...

#16 dejavu

• Gold Üye
  • 296 İleti

Yazma tarihi: 16 Nisan 2009 - 09:59 ÖÖ

İleti görüntüledesude, 06.04.2009, 14:48:41 tarihinde yazdı.

Slm dejavu birşey sorucam programda uykun verileri yazdıktan sonra surfer kullanılarak modellemeyi oluşturucaz öyle değilmi. peki bu verileri surfera nasıl alıcaz anlatabilrimisin
selam
veriler yazıldıktan sonra program çalıştırılır. çalışması bittikten sonra bir dosya oluşturur bu dosya modelin çıktısıdır. istediğiniz bütün veriler bu dosyanın içerisinde olur. surfer programı haritalandırma
işlemi içindir. eğerki program çıktısını topografik haritada falan göstermek isterseniz surfer gerekir onun dışında gerekli değildir
ENNOVA
Çevre Müh. Dan.
Elk. Prj. Taah.
San ve Tic Ltd Şti
Beştepe/ ANKARA
www.ennova.com.tr
bilgi@ennova.com.tr

#17 nightblues

Genel Editör

• Gold Üye
  • 90 İleti

Yazma tarihi: 08 Haziran 2009 - 11:35 ÖÖ

bahsedilen program hakkında bende yardımcı olabilirim. verilen eğitimini almıştım zaten. şuandada long term üzerinde çalışmalarım devam etmekte. short term ufak tefek işlerinizi halledebilecek bir program ama çoğu yer için meteorolojik veri konusunda problem yaşarsınız. bilginize...

#18 dejavu

• Gold Üye
  • 296 İleti

Yazma tarihi: 08 Haziran 2009 - 03:04 ÖS

İleti görüntülenightblues, 08.06.2009, 14:35:44 tarihinde yazdı.

bahsedilen program hakkında bende yardımcı olabilirim. verilen eğitimini almıştım zaten. şuandada long term üzerinde çalışmalarım devam etmekte. short term ufak tefek işlerinizi halledebilecek bir program ama çoğu yer için meteorolojik veri konusunda problem yaşarsınız. bilginize...
Long Term'le yaptığınız çalışmalar emisyon ve ÇED dairelerinden döner. bu tür işlerde short term çalışma yapmanız gerekir. met. verilerini meteoroloji işleri müdürlüklerinden temin edebilirsiniz. saygılar :D
ENNOVA
Çevre Müh. Dan.
Elk. Prj. Taah.
San ve Tic Ltd Şti
Beştepe/ ANKARA
www.ennova.com.tr
bilgi@ennova.com.tr

#19 nightblues

Genel Editör

• Gold Üye
  • 90 İleti

Yazma tarihi: 08 Haziran 2009 - 03:14 ÖS

İleti görüntüledejavu, 08.06.2009, 18:04:06 tarihinde yazdı.

Long Term'le yaptığınız çalışmalar emisyon ve ÇED dairelerinden döner. bu tür işlerde short term çalışma yapmanız gerekir. met. verilerini meteoroloji işleri müdürlüklerinden temin edebilirsiniz. saygılar :D
4 yıldır emisyonda çalışıyorum. yaklaşık olarakta 200 e yakın modellemenin çalışmasında bulundum. long term çöken toz, pm10, no2, so2 ve btex modellemelerinde istenilen modelleme türüdür. ayıca mümkünse bana siirtin 10 yıllık saatlik meteorolojik verilerini bulurmusun. içinde karışma yükseklikleride olsun. modellemede mixhgt olarak geçen kısım.. meteorolojiye sorarsan eğer bu yükseklikleri sadece tam kapasiteli meteoroloji istasyonları için verebileceğini söyler sana... hıı ayrıca short term VOC modellemesinde yeni yönetmelikle beraber istenilecek... arkadaşları yanlış bilgilendirme yapmaman için bunları yazdım bakanlığın asıl istediği program uzun vadeli hesaplamadır yani long term dir. bilginize.... yok hala yanlış dicek olursan türkiye şeker fabrikaları (malatya, eskişehir, afyon vb.) yada çimento fabrikalarından 36 tanesi yozgat ve sivas hariç hangi modellemeyle başvurmuşlar bi sor.. :D

#20 dejavu

• Gold Üye
  • 296 İleti

Yazma tarihi: 09 Haziran 2009 - 08:10 ÖÖ

İleti görüntülenightblues, 08.06.2009, 18:14:38 tarihinde yazdı.

4 yıldır emisyonda çalışıyorum. yaklaşık olarakta 200 e yakın modellemenin çalışmasında bulundum. long term çöken toz, pm10, no2, so2 ve btex modellemelerinde istenilen modelleme türüdür. ayıca mümkünse bana siirtin 10 yıllık saatlik meteorolojik verilerini bulurmusun. içinde karışma yükseklikleride olsun. modellemede mixhgt olarak geçen kısım.. meteorolojiye sorarsan eğer bu yükseklikleri sadece tam kapasiteli meteoroloji istasyonları için verebileceğini söyler sana... hıı ayrıca short term VOC modellemesinde yeni yönetmelikle beraber istenilecek... arkadaşları yanlış bilgilendirme yapmaman için bunları yazdım bakanlığın asıl istediği program uzun vadeli hesaplamadır yani long term dir. bilginize.... yok hala yanlış dicek olursan türkiye şeker fabrikaları (malatya, eskişehir, afyon vb.) yada çimento fabrikalarından 36 tanesi yozgat ve sivas hariç hangi modellemeyle başvurmuşlar bi sor.. :D
1. üzgünüm ama yaptığınız işlem tamamen yanlış. zaten bu yüzden olacak ki Bakanlık yaptığı istişare toplantısında "Türkiye'de Enerji sektörü ve Çimento fabrikaları için hazırlanan emisyon raporlarının sorunları" başlığında bir sunum gerçekleştirdi. Tahmin edersiniz ki sunumun bir bölümü de modelleme hatalarıydı. Düzeldimi? Hayır.
2. Böyle olmasa bile, hatta bakanlık bu dosyaları kabul etse bile Yönetmelik maddesi çok açık bir şekilde "Hava Kirlenmesi Katkı Değeri (HKKD) mümkünse saatlik, aksi taktirde, günlük, aylık ve yıllık olarak hesaplanır" diyor. Long term'de saatlik hesaplamalar yapılamaz.
3. Ayrıca İl çevre müdürlüklerinin bilgisizliklerinden yararlanarak kendi hazırladıkları exel tablosunda modelleme yaparak sunan laboratuvarlar da mevcut. Bu modellemeye göre alınan izin belgeleri hiç bir zaman modellemenin haklılığını ortaya koymaz.
4. Meteoroloji işleri 17210 istasyon kodlu Siirtin verilerini "yıllığı" 340 liraya veriyor. Short Term'de 10 yıllık veriye ihtiyacınız olmaz.
5. Karışım yükseklikleri Türkiye'de 8 bölgede bulunan ana istasyonda ölçülür. Bunlara Radyosonde İstasyon da denilir. Karışım yüksekliğini bilmek istediğiniz bölgeye en yakın bölgenin verilerini almanız yeterli olacaktır. Dünyanın her yerine uygulama bu şekildedir.
Saygılar
ENNOVA
Çevre Müh. Dan.
Elk. Prj. Taah.
San ve Tic Ltd Şti
Beştepe/ ANKARA
www.ennova.com.tr
bilgi@ennova.com.tr

1 Kullanıcı konuyu okuyor