nightblues, 08.06.2009, 18:14:38 tarihinde yazdı.
4 yıldır emisyonda çalışıyorum. yaklaşık olarakta 200 e yakın modellemenin çalışmasında bulundum. long term çöken toz, pm10, no2, so2 ve btex modellemelerinde istenilen modelleme türüdür. ayıca mümkünse bana siirtin 10 yıllık saatlik meteorolojik verilerini bulurmusun. içinde karışma yükseklikleride olsun. modellemede mixhgt olarak geçen kısım.. meteorolojiye sorarsan eğer bu yükseklikleri sadece tam kapasiteli meteoroloji istasyonları için verebileceğini söyler sana... hıı ayrıca short term VOC modellemesinde yeni yönetmelikle beraber istenilecek... arkadaşları yanlış bilgilendirme yapmaman için bunları yazdım bakanlığın asıl istediği program uzun vadeli hesaplamadır yani long term dir. bilginize.... yok hala yanlış dicek olursan türkiye şeker fabrikaları (malatya, eskişehir, afyon vb.) yada çimento fabrikalarından 36 tanesi yozgat ve sivas hariç hangi modellemeyle başvurmuşlar bi sor..

1. üzgünüm ama yaptığınız işlem tamamen yanlış. zaten bu yüzden olacak ki Bakanlık yaptığı istişare toplantısında "Türkiye'de Enerji sektörü ve Çimento fabrikaları için hazırlanan emisyon raporlarının sorunları" başlığında bir sunum gerçekleştirdi. Tahmin edersiniz ki sunumun bir bölümü de modelleme hatalarıydı. Düzeldimi? Hayır.
2. Böyle olmasa bile, hatta bakanlık bu dosyaları kabul etse bile Yönetmelik maddesi çok açık bir şekilde "Hava Kirlenmesi Katkı Değeri (HKKD) mümkünse saatlik, aksi taktirde, günlük, aylık ve yıllık olarak hesaplanır" diyor. Long term'de saatlik hesaplamalar yapılamaz.
3. Ayrıca İl çevre müdürlüklerinin bilgisizliklerinden yararlanarak kendi hazırladıkları exel tablosunda modelleme yaparak sunan laboratuvarlar da mevcut. Bu modellemeye göre alınan izin belgeleri hiç bir zaman modellemenin haklılığını ortaya koymaz.
4. Meteoroloji işleri 17210 istasyon kodlu Siirtin verilerini "yıllığı" 340 liraya veriyor. Short Term'de 10 yıllık veriye ihtiyacınız olmaz.
5. Karışım yükseklikleri Türkiye'de 8 bölgede bulunan ana istasyonda ölçülür. Bunlara Radyosonde İstasyon da denilir. Karışım yüksekliğini bilmek istediğiniz bölgeye en yakın bölgenin verilerini almanız yeterli olacaktır. Dünyanın her yerine uygulama bu şekildedir.
Saygılar