İçeriğe git

!!! İndiremediğiniz dosyaları o konuda belirtirseniz dosya en kısa zamanda tekrar yüklenecektir... !!!

Hava Kalitesi Modelleme Programı

Bu konuya 37 yanıt gönderildi

#21 nightblues

Genel Editör

• Gold Üye
  • 90 İleti
  • Üniversite:Selçuk Üniv.
  • Bölüm:Çevre Mühend.

Yazma tarihi: 09 Haziran 2009 - 11:53 ÖÖ

İleti görüntüledejavu, 09.06.2009, 11:10:29 tarihinde yazdı.

1. üzgünüm ama yaptığınız işlem tamamen yanlış. zaten bu yüzden olacak ki Bakanlık yaptığı istişare toplantısında "Türkiye'de Enerji sektörü ve Çimento fabrikaları için hazırlanan emisyon raporlarının sorunları" başlığında bir sunum gerçekleştirdi. Tahmin edersiniz ki sunumun bir bölümü de modelleme hatalarıydı. Düzeldimi? Hayır.
2. Böyle olmasa bile, hatta bakanlık bu dosyaları kabul etse bile Yönetmelik maddesi çok açık bir şekilde "Hava Kirlenmesi Katkı Değeri (HKKD) mümkünse saatlik, aksi taktirde, günlük, aylık ve yıllık olarak hesaplanır" diyor. Long term'de saatlik hesaplamalar yapılamaz.
3. Ayrıca İl çevre müdürlüklerinin bilgisizliklerinden yararlanarak kendi hazırladıkları exel tablosunda modelleme yaparak sunan laboratuvarlar da mevcut. Bu modellemeye göre alınan izin belgeleri hiç bir zaman modellemenin haklılığını ortaya koymaz.
4. Meteoroloji işleri 17210 istasyon kodlu Siirtin verilerini "yıllığı" 340 liraya veriyor. Short Term'de 10 yıllık veriye ihtiyacınız olmaz.
5. Karışım yükseklikleri Türkiye'de 8 bölgede bulunan ana istasyonda ölçülür. Bunlara Radyosonde İstasyon da denilir. Karışım yüksekliğini bilmek istediğiniz bölgeye en yakın bölgenin verilerini almanız yeterli olacaktır. Dünyanın her yerine uygulama bu şekildedir.
Saygılar

1- short term size saatlik sonuçları verecektir. korkarım 150 sayfalık bi çıktı veriosunuz. ayrıca uvd kvd hesaplamalarındada muhtemelen o ay içinde en yüksek olan saatlik değeri alarak hesaplamaları veriosunuz. dahada ötesi yıllık ortalama değerleri sunarkende en yüksek saatlik verileri kullanarak sonuçları sunuosunuzdur. ne kadar doru hiç düşündünüzmüü saatlik pik değeri aylık değer gibi sunmakk...

10) İzne tabi tesislerin A listesinde yer alan tesisler için meteorolojik veriler (yıllık ve aylık min./max./ort sıcaklık, rüzgar hızı ve yönü, bulutluluk vb. değerler, atmosferik kararlılık), Yetkili merci gerekirse A Listesinde yer alan tesisler için saatlik verileri de isteyebilir. maddesinden yola çıkarak bakanlığın hangi verilerle modellemeyi istediğinide açıkca anlayabilrisiniz. saatlik verilerle yaptığınız işlemde o zaman aylık yıllık ortalamaları kendiniz hesaplıosunuz. başka türlü bir değer vermior çünü program....

siirtin verileri 340 tl demişsiniz 10 yıllık almaya çalışırsanız muhtemelen fiyat 3400 olacak dielim. 1 yıllık veri kullanılarak yapılan modelleme mevsimlerin bu kadar değiştiği bir yerde size ne kadar doru sonuç verecektir. ankara piyasasında short term modellemeyi 400 tl ye yapıldığını biliorum. bu nasıl bir çelişki olacaktır.. muhtemelende sizde bunlara yakın bir fiyat veriosunuzdur. kendi kullandığınız modellemeyi doru gibi göstermek için kabul edilmiş programı kötülemek yanlış bence....

dünyanın her yerinde gerekli meteorolojik istasyonlar ayrıca mevcut. en azından programın alındığı ülke olan ABD bunu kendi ülkesine göre düşünerek yapmış durumda. en yakın meteorolojik istasyonun verilerini kullanmanız yeterldir diosunuz ve modellemenin doğruluğundan bahsediyorsunuz. bu konuda yorum yapamıorum daha fazla.... ayrıca eğer bu programın eğitimini 9 eylül ünv sinden almışsanız yıllık verileri verebilirmiyiz die sorcak olsaydın veremeyeceğini, aylık ortalama değerleri saatlik değerler yerine yazarak programa tanıtılmasıyla yıllık veriye dönüştürüldüğünü eğitimi veren hoca sana söyleyecek olurdu.. bununda çok fazla doğruları yansıttığı söylenemecek olduğunuda söylerdi...

ayrıca il çevre müdürlüklerinin bilgisizliğinden bahsetmişsiniz. çok doru demişsiniz. peki size tek bir sorum olacak. modelleme giritleri çizerken girit köşe noktasına herhangi bir kaynağın gelmesi durumunda napıosunuz??? programın eğitimini almışsınızdır orda sölemişlerdir. modelleme hakkında hiç bilgisi olmayan arkadaşlara açıklayında onlarda öğresinler.. müdürlüklerin bilgisizliğinden faydalanmak nası oluyomuşş.!!!

saygılarımla.....

#22 dejavu

17025 ve Hava Bölümü Sorumlusu

• Gold Üye
  • 296 İleti
  • Üniversite:Cumhuriyet Üniv.

Yazma tarihi: 09 Haziran 2009 - 01:12 ÖS

İleti görüntülenightblues, 09.06.2009, 14:53:07 tarihinde yazdı.

1- short term size saatlik sonuçları verecektir. korkarım 150 sayfalık bi çıktı veriosunuz. ayrıca uvd kvd hesaplamalarındada muhtemelen o ay içinde en yüksek olan saatlik değeri alarak hesaplamaları veriosunuz. dahada ötesi yıllık ortalama değerleri sunarkende en yüksek saatlik verileri kullanarak sonuçları sunuosunuzdur. ne kadar doru hiç düşündünüzmüü saatlik pik değeri aylık değer gibi sunmakk...

10) İzne tabi tesislerin A listesinde yer alan tesisler için meteorolojik veriler (yıllık ve aylık min./max./ort sıcaklık, rüzgar hızı ve yönü, bulutluluk vb. değerler, atmosferik kararlılık), Yetkili merci gerekirse A Listesinde yer alan tesisler için saatlik verileri de isteyebilir. maddesinden yola çıkarak bakanlığın hangi verilerle modellemeyi istediğinide açıkca anlayabilrisiniz. saatlik verilerle yaptığınız işlemde o zaman aylık yıllık ortalamaları kendiniz hesaplıosunuz. başka türlü bir değer vermior çünü program....

siirtin verileri 340 tl demişsiniz 10 yıllık almaya çalışırsanız muhtemelen fiyat 3400 olacak dielim. 1 yıllık veri kullanılarak yapılan modelleme mevsimlerin bu kadar değiştiği bir yerde size ne kadar doru sonuç verecektir. ankara piyasasında short term modellemeyi 400 tl ye yapıldığını biliorum. bu nasıl bir çelişki olacaktır.. muhtemelende sizde bunlara yakın bir fiyat veriosunuzdur. kendi kullandığınız modellemeyi doru gibi göstermek için kabul edilmiş programı kötülemek yanlış bence....

dünyanın her yerinde gerekli meteorolojik istasyonlar ayrıca mevcut. en azından programın alındığı ülke olan ABD bunu kendi ülkesine göre düşünerek yapmış durumda. en yakın meteorolojik istasyonun verilerini kullanmanız yeterldir diosunuz ve modellemenin doğruluğundan bahsediyorsunuz. bu konuda yorum yapamıorum daha fazla.... ayrıca eğer bu programın eğitimini 9 eylül ünv sinden almışsanız yıllık verileri verebilirmiyiz die sorcak olsaydın veremeyeceğini, aylık ortalama değerleri saatlik değerler yerine yazarak programa tanıtılmasıyla yıllık veriye dönüştürüldüğünü eğitimi veren hoca sana söyleyecek olurdu.. bununda çok fazla doğruları yansıttığı söylenemecek olduğunuda söylerdi...

ayrıca il çevre müdürlüklerinin bilgisizliğinden bahsetmişsiniz. çok doru demişsiniz. peki size tek bir sorum olacak. modelleme giritleri çizerken girit köşe noktasına herhangi bir kaynağın gelmesi durumunda napıosunuz??? programın eğitimini almışsınızdır orda sölemişlerdir. modelleme hakkında hiç bilgisi olmayan arkadaşlara açıklayında onlarda öğresinler.. müdürlüklerin bilgisizliğinden faydalanmak nası oluyomuşş.!!!

saygılarımla.....
1. Short Term size saatlik te günlük te mevsimlik te aylık ta yıllık ta sonuç verir. tercihinize kalmış. ben çıktılardan varsayıma gitmiyorum girdileri fazla veriyorum. dediğiniz gibi 150 sayfa çıktı verebilir yada 750 sayfa çıktı verebilir. önemli olan sizin 750 sayfanın içinden hangi değerleri kullanacağınızı bilmeniz.
2. Dediğiniz gibi emisyon izin dosyalarında bu bahsettiğiniz veriler istenir ama modellemeyle hiçbir alakası yoktur. Bunu Emisyon izin dosyası hazırlayan herhangi bir danışman bile bilir.
3. Programın bir yıllık veri istemesi EPA'yla alakalıdır. Yıllardır yaptıkları araştırmalar sonucunda bu sonuca varmışlar.
4. Modelleme fiyatları firmaların fiyat politikalarıyla alakalı. Her yaptıkları modelde yeniden met. verisi satın almadıklarından fiyatların bu düzeye düşmesi normaldir çünkü sadece işçilik maliyeti kalıyor.
5. En yakın istasyon verisini sadece ve sadece "üst istasyon verileri" için söyledim. yüzey istasyon verileri nerdeyse ilçelere kadar yayılmış. En yakın istasyondan alacağınız veriler sadece karışım verileridir ki bunları kullanmanın modelin kalitesi açısından bir sıkıntısı yoktur.
6. Program olarak LAKES firmasına ait AERMOD-ISC programını kullanıyorum. EPA'nın programının windows arayüz eklenmiş halidir yani temeli aynıdır . Dediğiniz yerde dediğiniz şekilde bir eğitim almadım. Firma kendisi eğitimini veriyor zaten. Meteorolojik verileri hazırlarken de takıldığım yerlerde RAMMET'in Manual'ine bakmam yeterli oluyor. Aylık ortalama değerleri saatlik değerlerin yerine yazmıyorum. Hatta ilk defa duyuyorum böyle birşey.
7. İl müdürlükleri bilgisiz evet her zaman her yerde savunurum bunu. modellemede gritler kaynağa gelirse mouse'umun bir click iyle düzeltiyorum. gritleri beğenmezsem arasına yenilerini ekliyorum. Kendi uygulamalarınızla başkalarınınkileri karıştırmayın
8. Sizin programınızı kötülemiyorum sadece yanlış yerlerde kullanıyorsunuz diyorum. Çimento fabrikasını long termle modellerseniz 100 KYOTO bir araya gelse bizi kurtaramaz.
Saygılar
ENNOVA
Çevre Müh. Dan.
Elk. Prj. Taah.
San ve Tic Ltd Şti
Mecnun Sk. No:24/3
Beştepe/ ANKARA
Tel: 0 312 221 02 45
Faks: 0 312 221 02 46
www.ennova.com.tr
bilgi@ennova.com.tr

#23 dejavu

• Gold Üye
  • 296 İleti

Yazma tarihi: 16 Şubat 2011 - 08:09 ÖS

linkler güncellenmiştir.
ENNOVA
Çevre Müh. Dan.
Elk. Prj. Taah.
San ve Tic Ltd Şti
Beştepe/ ANKARA
www.ennova.com.tr
bilgi@ennova.com.tr

#24 zelallalez

Yeni Üye

• Yeni Üye
  • 3 İleti
  • Üniversite:Ege Üniv.
  • Bölüm:Biyoloji

Yazma tarihi: 17 Şubat 2011 - 01:17 ÖS

zoor zoor neye kalkıştım ben böylee

#25 dejavu

• Gold Üye
  • 296 İleti

Yazma tarihi: 17 Şubat 2011 - 09:05 ÖS

İleti görüntülezelallalez, 17 Şubat 2011 - 01:17 ÖS tarihinde yazdı.

zoor zoor neye kalkıştım ben böylee
Allah yardımcınız olsun :())
ENNOVA
Çevre Müh. Dan.
Elk. Prj. Taah.
San ve Tic Ltd Şti
Beştepe/ ANKARA
www.ennova.com.tr
bilgi@ennova.com.tr

#26 tuğçe kökbaş

Yeni Üye

• Yeni Üye
  • 17 İleti
  • Üniversite:On Dokuz Mayıs Üniv.

Yazma tarihi: 11 Mart 2011 - 05:33 ÖS

merhaba sayın arkadaşlar ben hava modellemesi proğramlarından olan CALINE 3 le ilgili bilgi ve ingilizce makale aradım ingilizce makale buldum fakat indirme yapılamadı elinizde Calıne 3 le ilgili bir döküman varsa bana yardımcı olur musunuz ?

#27 dejavu

• Gold Üye
  • 296 İleti

Yazma tarihi: 11 Mart 2011 - 08:06 ÖS

İleti görüntületuğçe kökbaş, 11 Mart 2011 - 05:33 ÖS tarihinde yazdı.

merhaba sayın arkadaşlar ben hava modellemesi proğramlarından olan CALINE 3 le ilgili bilgi ve ingilizce makale aradım ingilizce makale buldum fakat indirme yapılamadı elinizde Calıne 3 le ilgili bir döküman varsa bana yardımcı olur musunuz ?
Selam,
EPA'nın web sitesinde manual i var. Ordaki bilgiler yeterli olmadı mı?
ENNOVA
Çevre Müh. Dan.
Elk. Prj. Taah.
San ve Tic Ltd Şti
Beştepe/ ANKARA
www.ennova.com.tr
bilgi@ennova.com.tr

#28 tuğçe kökbaş

Yeni Üye

• Yeni Üye
  • 17 İleti

Yazma tarihi: 12 Mart 2011 - 10:46 ÖS

EPA' nın web sitesine baktım ingilizce olduğundan dolayı olmadı açıkçası ingilizcem çok iyi değildir.Yine de çevirmeye çalıştım elimden geldiğince...Ama yeterli olmadığını düşünüyorum. Türkçe kaynak baktım ama sanırım yok...

#29 tuğçe kökbaş

Yeni Üye

• Yeni Üye
  • 17 İleti

Yazma tarihi: 12 Mart 2011 - 10:49 ÖS

Aynı zamanda http://www.arb.ca.gov/html/soft.htm bu siteye de göz attım. CALINE 3 ile ilgili bilgi verilmiş bu da ingilizce malesef...

#30 dejavu

• Gold Üye
  • 296 İleti

Yazma tarihi: 13 Mart 2011 - 12:29 ÖÖ

Türkçe kaynak bulmanız mümkün değil. Eğer bir projede kullanacaksanız Caline 4 ü öneririm, kullanıcı dostu arayüzü olduğundan daha kolay çözebilirsiniz. Programı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Eğer araştırma içinse ingilizcesiyle idare etmek zorundasınız.
CALINE 4 indirme linki
http://www.cevreboar...st=0
ENNOVA
Çevre Müh. Dan.
Elk. Prj. Taah.
San ve Tic Ltd Şti
Beştepe/ ANKARA
www.ennova.com.tr
bilgi@ennova.com.tr

#31 tuğçe kökbaş

Yeni Üye

• Yeni Üye
  • 17 İleti

Yazma tarihi: 13 Mart 2011 - 06:28 ÖS

teşekkür ederim yardımlarınızdan dolayı. Olmadı çevirmeyi anladığım kadarıyla yapayım o zaman :)

#32 Tuhraser

Çalışkan Üye

• Çalışkan Üye
  • 40 İleti
  • Üniversite:Çukurova Üniv.

Yazma tarihi: 21 Mart 2011 - 09:34 ÖÖ

Teşekkürler.Güzel bir paylaşım.

#33 iremselin

Yeni Üye

• Yeni Üye
  • 3 İleti
  • Üniversite:Sakarya Üniv.

Yazma tarihi: 27 Ocak 2012 - 09:49 ÖÖ

bilgisi olan arkadaslara bir sorum var. bu ISCST 3 de met. dosyasını hazırlamak için kullanılan RAMMET programı için kullanılacak meteorolojik verileri nasıl hazırlayabiliriz. meteorolojiden aldıgımız veriler (karısım yuksekliği, bulutluluk vs.) gunde 3 saatlik veriler. ama rammet saatlik verileri istiyor anladıgım kadarıyla.

#34 dejavu

• Gold Üye
  • 296 İleti

Yazma tarihi: 27 Ocak 2012 - 10:06 ÖÖ

İleti görüntüleiremselin, 27 Ocak 2012 - 09:49 ÖÖ tarihinde yazdı.

bilgisi olan arkadaslara bir sorum var. bu ISCST 3 de met. dosyasını hazırlamak için kullanılan RAMMET programı için kullanılacak meteorolojik verileri nasıl hazırlayabiliriz. meteorolojiden aldıgımız veriler (karısım yuksekliği, bulutluluk vs.) gunde 3 saatlik veriler. ama rammet saatlik verileri istiyor anladıgım kadarıyla.
otomatik istasyonlardan saatlik veri temin edebilirsiniz. manual rasat yapan istasyon verilerini (7-14-21) interpolasyonla düzenlemeniz gerekir.
karışım yükseklikleri zaten rammet e 12 saatlik verilir.
ENNOVA
Çevre Müh. Dan.
Elk. Prj. Taah.
San ve Tic Ltd Şti
Beştepe/ ANKARA
www.ennova.com.tr
bilgi@ennova.com.tr

#35 iremselin

Yeni Üye

• Yeni Üye
  • 3 İleti

Yazma tarihi: 27 Ocak 2012 - 02:23 ÖS

saat 7-14-21 verilerini interpolasyonla düzenlediğimde (ki nasıl yapacağimi bilmiyorumda :)) rammette kullanabilirmiyim o duzenlenmiş verileri?

#36 dejavu

• Gold Üye
  • 296 İleti

Yazma tarihi: 28 Ocak 2012 - 08:08 ÖÖ

İleti görüntüleiremselin, 27 Ocak 2012 - 02:23 ÖS tarihinde yazdı.

saat 7-14-21 verilerini interpolasyonla düzenlediğimde (ki nasıl yapacağimi bilmiyorumda :)) rammette kullanabilirmiyim o duzenlenmiş verileri?
Sorunuz için tam bir çözüm olmasa da aşağıdaki adreste bulunan dökümanı incelmenizi tavsiye ederim.
http://www.epa.gov/s...ce/missdata.txt
interpolasyon için çeşitli yöntemler var. siz kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz.
7 ile 14 arasında interpolasyon yapmak için 7'nin değerini, 14'ün değerini, bir önceki günün 21 değerini ve ilgili günün 21 değerini kullanabilirsiniz. ya da daha geniş bir aralık tercih edebilirsiniz.
Bütün verileri tamamladıktan sonra Rammet'te kullanabilirsiniz.
ENNOVA
Çevre Müh. Dan.
Elk. Prj. Taah.
San ve Tic Ltd Şti
Beştepe/ ANKARA
www.ennova.com.tr
bilgi@ennova.com.tr

#37 iremselin

Yeni Üye

• Yeni Üye
  • 3 İleti

Yazma tarihi: 03 Şubat 2012 - 03:52 ÖS

teşekkur ederim verdiğiniz bilgiler için. ilerleyen zamanlarda daha cok rahatsız edeceğim sizi ;)

#38 dejavu

• Gold Üye
  • 296 İleti

Yazma tarihi: 04 Şubat 2012 - 08:37 ÖÖ

yine bekleriz ;)
ENNOVA
Çevre Müh. Dan.
Elk. Prj. Taah.
San ve Tic Ltd Şti
Beştepe/ ANKARA
www.ennova.com.tr
bilgi@ennova.com.tr

1 Kullanıcı konuyu okuyor

0 Kullanıcı, 1 Misafir, 0 Kayıtsız kullanıcı

Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, admin@cevreboard.com mail adresinden bize ulaşabilirler.